Information om ullkvaliteter

Alpacka

Alpackaull är en av de finaste naturfibrerna i världen. Den individuella fibern är fin och tunn vilket gör ullen lätt och känns väldigt mjuk mot huden. Alpackaullsfibrer är ihåliga, och tack vare luftfickorna inuti dem isolerar ullen effektivt. Ett plagg stickat av alpackaull känns varmt i kallt väder och svalt i varmt väder. Alpackaull absorberar inte vatten, utan stöter bort det, så den blir inte blöt även i kraftigt regn. Det är också naturligt brandsäkert, och det skyddar effektivt sin bärare från UV-strålar.

Alpackor har 22 naturliga färgnyanser.

Alpackaull innehåller inte lanolin, ett fett som till exempel utsöndras från fårskinn till ullen och som vissa är allergiska mot. Alpackaull är därför naturligt hypoallergeniskt.

Alpackan kommer från Peru, där deras ull har utvecklats under århundraden för att skydda djuret från det hårda klimatet. Tack vare sin isolerande ull kan alpackor leva i klimat som sträcker sig från mycket varmt till mycket kallt. Idag föds det upp alpackor över hela världen och även i Finland lever cirka 1 100 alpackor.

Finsk lantras

Finsk fårull är väldigt fint, en riktig superfiber. Det finns tre ursprungsfårraser i Finland, den vanligaste är Finsk lantras, vars ull har många speciella egenskaper: den är naturligt smuts- och vattenavvisande, har en vacker glans och är mjuk, lätt och flexibel. Det breda utbudet av naturliga färger skapar möjligheten att göra många olika nyanser av naturfärgat garn.

Vita får i hagen

 

Lär känna spinneriets produkter

Läs mer om oss

Ta kontakt

Tillbaka till startsidan