Vår berättelse

Linkulla Spinneri: Av kärlek till det handgjorda

Drivkraften för något nytt tillsammans börjar ofta med att någon pratar högt om sina drömmar, och den andre säger till dem om en tredje part att "Hör du, ni borde nog träffas". Detta hände även Henna och Tove. Det blev tydligt redan under första träffen att de hade mer gemensamt än Linkullasjön som syns från fönstren i bådas hem.

Henna, som bor på ena sidan sjön, flyttade till landet och blev efter tio års sjukhusarbete kär i får och ull. I ett hem där man kan hitta spinnrockar, linnenystan och trasmattor fick kärleken till hantverk och traditionella färdigheter som ärvts från mamma, mormor och farmor utrymme att växa och utvecklas. Hobbyn började forma en vision om en verksamhet som har både kvalitet och transparens i centrum.

Tove, som bor på andra sidan sjön, har tillsammans med sin mamma drivit hantverksföretaget Eiran Tukku, som hennes gammelmormor grundade år 1924. Hon har stickat och virkat ända sedan barnaben, och den kära hantverkshobbyn har introducerat Tove till olika garner och deras känsla. En lång erfarenhet av att sälja garn väckte nyfikenheten till hela garntillverkningsprocessen - hur skulle det vara att spinna sitt eget garn av ull från finska får?

Linkulla Spinneri föddes ur önskan att göra ullgarn av bättre kvalitet, med hjälp av den fina finska ullen, som går till spillo i stora mängder varje år. Kärleken att göra saker med händerna inspirerade dem att lära sig spinningsprocessen från början till slut: Henna och Tove vet var och från vem ullen kommer ifrån, och varje nystan av garn spins av dem själva.

Får- och alpackaull kommer till sin rätt när den behandlas skonsamt och med uppskattning för dess naturliga egenskaper.


Lär känna spinneriets garn

Läs mer om olika ullkvaliteter

Ta kontakt

Tillbaka till startsidan